Çocuklar İçin Güvenli İnternet Kullanımı: Ebeveynler İçin Öneriler ve İpuçları

.

Teknoloji gelişmeden önce hayatımız nasıldı, biliyor musunuz?

Mesela uzak mesafelere gitmek günler hatta aylar sürerdi. Şimdi ise ülkenin bir ucundan diğer ucuna 2 saatte gidebiliyoruz.

ØPeki ya internet olmadan önce?

Bir arkadaşımızla haberleşmek için ona mektup yazardık.

Postacı amcalar mektubu günler sonra ulaştırırdı. Şimdi ise çok kolay! Bilgisayarlar ve cep telefonları sayesinde saniyeler içinde haberleşebiliyoruz. Bu sayede mesafelerin bir önemi kalmadı.

Dünya’nın en uzak yerlerindeki çocuklar ile arkadaş olmak çok kolay.

İnternetin bize getirdiği kolaylıklar sadece bunlarlasınırlı değil.

Oyun oynamak bile artık çok kolay.

Ama bu oyunların hiçbiri gerçek hayattaki oyunlar kadar zevkli değil.

ØGerçek yaşamda oyun oynamak, hayvanları ve arabaları gerçekten izlemek çok keyifli.

ØParkta oynamanın yerini hiçbir şey tutamaz.

Øİnternette ulaştığımız her bilgi, doğru bilgi midir?

Eskiden ödev yapmak için günlerce araştırma yapmak gerekirdi. Şimdi ise internet enbüyük kütüphane. İstediğimiz doğru bilgiye çabucak ulaşabiliyoruz.

Ancak yanlış bilgilere ulaşmamak için anne babanın desteğine her zaman ihtiyacımız var.

Sevdiklerinle görüntülü konuşmak mı daha iyi?

Yoksa onların yanında olması mı?

Elbette yanında olmaları daha iyi.

Hem uzun süre ekrana bakmanın zararları da var.

ØNasıl mı?

Mesela gözlerimiz aşırı ekran görüntüsünden ve yoğun ışıklardan dolayı çok zarar görür ve görme kaybı yaşamaya başlar.

ØUyku kalitemiz bozulur.

ØUzun süre ekran başında kalmak aşırı kilo almamıza ve birçok hastalığa davetiye çıkarır.

ØEl kaslarımız eskisi kadar iyi çalışmayabilir.

Bu yüzden doktorlar çocukların ekran ve internet karşısında çok uzun zaman geçirmelerini onaylamaz.

İnternette geçirilen süre boyunca ailenden bir yetişkin mutlaka çocuğun yanında olmalı.

ØÖneriler

- Teknoloji kullanımı konusunda yasaklayıcı değil, sınırlayıcı olabilirsiniz!

- Ev içinde beraber nasıl verimli vakit geçirebileceğini anlatabilirsiniz!

- Çocuğunuzu spor ve sanatsal faaliyetlere yönlendirebilirsiniz!

- Çocuğunuzun sorumluluk becerilerini geliştirerek zamanını verimli geçirmesini sağlayabilirsiniz!

- Bilinçli teknoloji kullanımı hakkında araştırma yapabilirsiniz.

- Aileler kesinlikle teknolojiyi (telefon, tablet vb.) ödül ve ceza olarak kullanmamalıdır!

- Aşırı derecede teknoloji bağımlılığı yaşayan öğrencileri okul rehberlik servisine yönlendirebilirsiniz!